Ik pakte de boot nooit uit, maar legde hem op zolder. Naast een noodpakket met een zaklamp, radio, batterijen, water, dekens en wat houdbaar eten. Een paar weken eerder was ik namelijk op de website ‘overstroom ik’ gestuit en zag dat ons huis bij een dijkdoorbraak behoorlijk onder water zou komen te staan. Een noodpakket en een bootje zouden dan inderdaad best van pas kunnen komen.
De vriend moest erg lachen om de bestemming van zijn cadeau – en iedereen aan wie hij het vertelde ook -, maar ik vond het wel een geruststellend idee. Zelf dacht hij dat het wel los zou lopen. Nederland heeft ervaring met hoog water, de dijken zijn hoog genoeg en voor een stijgende zeespiegel zouden we een oplossing vinden. Ik hielp het hem hopen.
Ons gesprek was voor mij wel voldoende aanleiding om dezelfde vriend vorige week het gratis e-boekje van historicus en schrijver van de Correspondent, Rutger Bregman, door te sturen. Bregman schreef een brief aan alle Nederlanders met de titel ‘Het water komt’. Voor dit boek interviewde hij 7 wetenschappers, die openhartig spraken over de gevolgen van een stijgende zeespiegel. De conclusie was dat de watersnoodramp van 1953 zich zo maar kan herhalen en de kans aanwezig is dat we afscheid moeten nemen van grote steden in de Randstad. Niet morgen natuurlijk, maar op de lange termijn én alleen als we niets doen om klimaatverandering tegen te gaan. Bregman wil met het boek Nederlanders wakker schudden, zodat ze in actie komen. Hij zegt dat mensen wel accepteren dat het klimaat verandert, maar dat niemand zich druk lijkt te maken over de consequenties. Die lijken nog zo ver weg.