Reliving biedt alternatief voor 'fast furniture'

tweedehands meubels
Reliving verkoopt tweedehands meubels van hoge kwaliteit met een lange levensduur. Met als doel om meubels zo lang mogelijk in omloop te houden, en zo een einde te maken aan ‘fast furniture’. Het Fair Capital Impact Fund investeert in Reliving.

Jaarlijks worden er in Europa zo’n zestig miljoen meubelstukken weggegooid. Ze worden op straat gezet voor het grofvuil of naar de milieustraat gebracht. Veel meubels belanden in een verbrandingsoven. Het is het gevolg van ‘fast furniture’: de productie van goedkope meubels met een korte levensduur die in het laatste kwart van de vorige eeuw opkwam. Doodzonde natuurlijk van al die kostbare grondstoffen en ook nergens voor nodig. Mooie, goed gemaakte meubelstukken gaan namelijk een leven lang mee. Via het platform Reliving zijn ze nu gemakkelijk te vinden en veilig te kopen en verkopen.

Unieke stukken

Wie op zoek is naar een nieuwe kast, eettafel of lekkere stoel, kan zich gemakkelijk verliezen in deze zoektocht. Je kunt meubelwinkels, antiquairs, de kringloop of het internet afspeuren naar het meubelstuk van je dromen. Maar dat kost veel tijd en garandeert geen succes. Vooral als je online iets koopt, kunnen de kwaliteit, kleur of staat van het item behoorlijk tegenvallen. Het platform Reliving vond daar een oplossing voor.

De oprichters van Reliving zijn oud-collega’s Ananda van Doorn en Jody Klaassen. Ze delen hun liefde voor een mooi interieur, maar wel met een groene twist. Meubels die een verhaal vertellen en een leven lang meegaan, liefst tweedehands. Want wie zo’n meubel koopt weet vrij zeker dat het iets unieks is, terwijl er geen onnodige grondstoffen voor gebruikt worden. Ananda en Jody vinden het wel belangrijk dat het gaat om unieke stukken, zodat je je niet – à la Marktplaats – een ongeluk moet zoeken tussen de troep.

Achterban mobiliseren

Het idee van Reliving ontstond toen Ananda ging verhuizen. Ze was op zoek naar verschillende meubelstukken en kon maar niets moois vinden. Er was geen platform voor tweedehands meubels, zoals The Next Closet of Vinted bieden met geselecteerde tweedehands kleding van goede kwaliteit. Ananda en Jody besloten zelf zo’n platform te beginnen voor interieur. Om het platform te kunnen bouwen, gingen ze op zoek naar een CTO. Dit werd
Vincent van Leeuwen, die de derde partner van het bedrijf werd.

Ze begonnen heel laagdrempelig: ze haalden zelf meubelstukken op en brachten ze naar de koper. “We wilden kopen en verkopen zo gemakkelijk mogelijk maken, maar omdat we nieuw waren, waren er nog geen verkopers die hun interieur items wilde aanbieden bij ons op de site”, vertelt Ananda. “Gelukkig wisten we wel hoe we een achterban konden mobiliseren. Eerst creëerden we aanbod en gingen op zoek naar stukken die we zelf mooi vonden. Via social media vroegen we mensen wat ze van bepaalde meubelstukken vonden. Zo breidden we onze achterban uit. En nog belangrijker: mensen gingen hun spullen aanmelden. De eerste twee jaar runden we het platform naast ons werk. Het was leuk om te doen, maar we verdienden er geen cent mee. Afgelopen zomer kregen we een eerste investering en konden we stappen maken. Toen konden we ook uitbreiden naar België.”

Goede klantenservice

“Inmiddels hebben veertien duizend producten verkocht die we gered hebben van de stort”, vervolgt
Ananda. “Dat scheelt enorm veel CO2-uitstoot: van het materiaal zelf, vervoer van alle onderdelen, productie en meer. Natuurlijk moet een meubelstuk nog wel van het ene adres naar het andere, maar de milieu-impact daarvan is verwaarloosbaar vergeleken met het produceren van een nieuw meubelstuk. Grappig
genoeg zijn meubels die in België helemaal niet verkopen, in Nederland populair en vice versa. Die
kruisbestuiving werkt dus goed.

Ook de houding van consumenten ten opzichte van tweedehands verandert. Vroeger vonden mensen het nog vies, maar dat horen we echt veel minder vaak. Wat nog wel een rol speelt is de veiligheid van de betaling bij een online aankoop. Dat doet Marktplaats bijvoorbeeld niet, maar wij besteden daar veel aandacht aan. De koper maakt het geld over naar ons, en pas bij levering en akkoord van de koper maken wij het bedrag over naar de verkoper, min natuurlijk een kleine marge voor ons. Zo heb je nooit gesteggel over geld achteraf en het geeft mensen een goed gevoel. Daarnaast hebben we een goede klantenservice die problemen kan afhandelen.”

team achter Reliving
tweedehands meubels
team achter reliving
Samenwerking en ruimte

Het Fair Impact Fund investeert in Reliving. “Het zijn vooral de kennis en het persoonlijke contact waar ik heel enthousiast over ben”, zegt Ananda. “Het voelt echt als een samenwerking. We krijgen kritische vragen op het moment dat het moet, maar er is veel ruimte om vragen te stellen. Nu is het van belang dat het volume omhoog gaat. Ook op dat vlak krijgen we ondersteuning van het impactteam.”