Papier van steen en hout uit een laboratorium

In mijn huis hangt een hele grote wereldkaart. Regelmatig ga ik er even voor staan. Soms om weg te dromen bij alle landen die ik nog wil bezoeken. Soms om mijn kinderen te laten zien waar een land ligt en soms om nieuws op me in te laten werken, zoals het feit dat er elk jaar 6,5 miljoen hectare bos verdwijnt. Omgerekend zijn dat 17 voetbalvelden per minuut, maar hoe lang ik ook over dit aantal nadenk, of hoe lang ik ook naar de wereldkaart kijk; ik kan het niet bevatten.

Ontbossing bedreigt al het leven op aarde, maar je merkt het niet echt. Toch dragen we eraan bij. Hoe meer we consumeren, hoe sneller het gaat. De stijgende vraag naar palmolie en soja zorgt er bijvoorbeeld voor dat hele ecosystemen verdwijnen. Bomen maken plaats voor landbouwgrond, waarvan ironisch genoeg 80 procent wordt gebruikt om vee mee te voeden. Voor mij een reden om zo veel mogelijk plantaardig te eten, want er zijn zo ontzettend veel alternatieven voor melk, vlees en ei, dat je het (bijna) niet hoeft te missen.

Ook de stijgende vraag naar hout en papier leidt tot ontbossing en ook daar is een oplossing voor. Onderzoekers van MIT ontwikkelden een manier om planttissue te laten groeien. In een laboratorium, zonder aarde, water of zonlicht. En er komt geen boom aan te pas. Je kunt het proces vergelijken met het produceren van kweekvlees. Ze gebruiken levende cellen, waar ze plantaardige hormonen aan toevoegen waardoor het uit kan groeien tot een houtachtig materiaal. Op termijn verwachten ze het ook nog in een specifieke vorm te laten groeien, zoals een kant-en-klare tafel. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor papier hoeven ook geen bomen meer te sneuvelen. Het bedrijf Paper on the Rocks maakt bijvoorbeeld stone-paper. Dit is papier gemaakt van steenafval uit mijnen in Taiwan. Het is dus een restproduct. Het steenafval wordt vergruisd tot poeder, vervolgens verhit en daarna gebonden met gerecycled plastic. Er is geen water voor nodig, er hoeven geen bomen gekapt te worden en het kost maar 1/3 van de energie die nodig is om ‘gewoon’ papier te maken. En het mooie is dat het eindeloos gerecycled kan worden.

Met dit soort slimme innovaties is er dus nog hoop voor al die mooie bomen in de wereld. En daardoor ook voor ons.

*****
Asceline Groot is ondernemer bij hetkanWEL, schrijfster van ‘Het Nieuwe Groen’ en PhD kandidaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In haar columns schrijft zij over (start-up) sociale ondernemingen en trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.