Zeewier is een goede vleesvervanger, want het zit boordevol vitaminen, mineralen en proteïne. Daarnaast smaakt het ook heerlijk. Met 2 procent van het zeeoppervlak kunnen we in 2050 ongeveer 9 miljard mensen voeden. Het is ook geschikt om aan dieren te voeren. Bijvoorbeeld als krachtvoer voor koeien. Mooie bijkomstigheid is dat koeien die zeewier eten, veel minder methaan uitstoten. Nog mooier is The Dutch Weedburger, een bedrijf dat hamburgers van zeewier maakt, volledig plantaardig en heel erg lekker.
Ook zuivert zeewier water, neemt CO2 op, werkt als een soort kunstmest én je kunt er papier, biobrandstof, plastic, luiers en zelfs kleding van maken.
Zeewier bevat namelijk veel cellulose, dat je kunt gebruiken voor de productie van garen, dat je kunt mixen met cellulose uit eucalyptusbomen. Zo krijg je een licht, zacht, sterk en vocht doorlatend materiaal. Het geeft zelfs nog voedingsstoffen af aan je huid, waardoor het ook voor mensen met huidproblemen heel geschikt is. De Nederlandse ontwerpster Nienke Hoogvliet heeft er al uitgebreid mee geëxperimenteerd en ziet het als een reëel alternatief voor katoen.
Wereldwijd groeit de productie van zeewier snel. Op dit moment wordt er ongeveer 30.4 miljoen ton zeewier geteeld en geoogst. Het grootste deel hiervan komt uit Chinese Ocean Farms, maar ook in Nederland zijn er nu zes zeewierboerderijen, waaronder de Noordzeeboerderij, die de vraag nauwelijks aan kunnen. Het is een ontwikkeling, die we moeten blijven volgen, want wie weet dragen we straks massaal kleding van zeewier, zijn de kerstballen van zeewier zo mooi, dat je ze nooit meer vervangt en valt Earth Overshoot Day weer op 31 december.