3DTI ontketent duurzame revolutie in productie en verpakking

3DTI technology
Veel producten die we gebruiken hebben een grote impact op het milieu en de biodiversiteit. Niet alleen vanwege de kostbare grondstoffen, maar ook door het fabricageproces en de verpakking. Is er sprake van massaproductie, dan zorgt dat vaak voor overschotten, want meestal is het te duur om lokaal in kleine volumes te produceren en te verpakken. 3DTI – de afkorting van 3D Thermoform Injection – gaat daar verandering in brengen. Of misschien zelfs een revolutie ontketenen. Samen met DOEN Participaties en Fair Capital Partners introduceert 3DTI deze technologie nu bij bestaande en nieuwe footwearmerken wereldwijd.

Carrie Howe, CEO van 3DTI, vertelt vanuit de vernieuwde Van Gendthallen in Amsterdam-Oost, een plek waar ondernemers, techneuten en kunstenaars samen werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen, over 3DTI. “De twee oprichters van 3DTI zijn Eduard Zanen – een Nederlandse, visionaire, succesvolle ondernemer – en Janne Kyttanen een Finse, creatieve uitvinder. Ze vonden elkaar in hun ideeën over het verduurzamen van productieketens. Met dat in het achterhoofd ontwikkelden ze samen het concept voor een machine die productie- en verpakkingslijnen in één fabriek, in één proces kan combineren én verduurzamen. De machine combineert 3D printing met thermoforming en kan een enorme verscheidenheid aan producten maken.”

Een volledige productielijn

Carrie vertelt: “Stel dat een sportmerk een nieuw model sneakers wil maken, dan wordt daar in een fabriek een hele productielijn voor opgezet. Voor de zolen alleen al worden heel dure mallen gemaakt. Voor elke maat één, voor links én rechts. Dit vraagt om een enorme investering vooraf, die moet worden terugverdiend door heel veel schoenen te produceren en te verkopen. En dat leidt tot massaproductie. Onze productiemethode is sneller en goedkoper, omdat onze machine de volledige productielijn van een fabriek vervangt.” 

Een 3D-geprinte kinderschoen

“We hebben al veel geëxperimenteerd met verschillende footwearproducten, maar afgelopen jaar maakten we ons eerste echte product; een circulaire kinderschoen met de naam Luupers. Wij 3D-printen de mal van de schoen van gerecycled plastic. De zool van de schoen printen we in de gewenste maat. Met behulp van hitte en druk wordt vervolgens de bovenkant van de schoen op de zool bevestigd. Dat is niet alleen goedkoop, maar de mal is ook heel gemakkelijk aan te passen.”

Snelle, lokale productie

“Onze productie gaat razendsnel en kan lokaal plaatsvinden. Op elke gewenste schaal en in elk soort fabriek. Voor prototypes en voor de volledige productie. Én tegen een concurrerende prijs. Bovendien is de machine energiezuinig en gebruiken we zoveel mogelijk duurzame grondstoffen. Het mooie aan onze kinderschoenen is ook nog dat we ze weer innemen als de schoenen te klein zijn geworden. Dan halen we ze volledig uit elkaar en maken er weer een nieuw paar van. Zo blijven de grondstoffen circuleren en gaat er niets verloren.” 

Het einde van de massaproductie

Met deze methode kan 3DTI een enorme milieuwinst en kostenbesparing realiseren, maar ook in kleinere hoeveelheden efficiënter produceren. Dit gaat massaproductie tegen. Over de gehele breedte zorgt 3DTI voor een footprint die de helft is van de footprint van reguliere productieprocessen.

“Het doel van 3DTI is dat grote merken onze technologie gaan gebruiken. Daarvoor werken we ook samen met DOEN Participaties en Fair Capital Partners. Zo willen we samen een revolutie ontketenen in de manier waarop producten worden gemaakt en verpakt.”